неділю, 21 жовтня 2007 р.

Весілля по-польськи: знайди 10 відмінностей

Готуючи фотографії із весілля в Польщі для нету, вже в ретроспективі, зрозумів, наскільки по-різному це відбувається за якихось 900 км звідси. Зокрема, в їхньому "ЗАГСі" всі сидять (хіба кому крісел не вистарчило), в т.ч. - наречені і "ведуча". Встають лише для проголошення присяги. Гарно так виглядає, з повагою.


На забаві перед зніманням вельона наречений мусів впізнати наречену по коліні, вона його - по носу. Хоч воно було як забава, але провели її прямо перед зніманням вельона і ставились з усією серйозністю - коли тесть підставив своє коліно, народ трохи його "не пойняв" :)


Вельон знімає дружка. Далі дівчата ходять колом навколо нареченої, вона кидає вельон, котра зловить та наступна заміж - тут майже як у нас. Ще якимось чином визначали кандидата на женячку - не можу пригадати, як. Далі ті двоє між собою мали потанцювати.

Є в них "перетанцьовування", але зовсім по-іншому. Дружба і дружка стоять із тарілками, в які кожен може покласти гроші. Хто поклав - отримує право потанцювати із нареченою (чоловіки) чи нареченим (відповідно жінки). Воно ніби не для заробляння грошей, а більше як традиція - поляки нас не пойняли, що ніхто із нас не пішов до танцю. Пояснювали навіть, що багато класти не обов'язково :)


Вкінці забави є торт, який ріжуть і роздають гостям. Чисто як наш коровай, тільки торт :)


Церковного шлюбу, на жаль, не було, тому порівнювати нема із чим.

Всі фотки тут

Немає коментарів:

Дописати коментар